За контакти

  ул. "Софийско шосе" 2,
гр. Шумен

  Служебен: 054/87-80-93

   Директор: 0887919932

 proletnadaga34@abv.bg

Актуални новини

Пролетно е в ДГ „Пролетна дъга“

На 25.03.2024 г. любимият на всички деца Бате Асен повиши емоциите и зареди пролетното настроение в детската градина.

Участие на деца от ДГ „Пролетна дъга“ в XV -ти Детски театрален фестивал „Коломбина“

Днес, 22.03.2024 г. децата с драматизация „Шехерезада в беда“ печелят приз за артистична театрална група. Поздравления за отличното представяне на децата заслужават учителите : Татяна Йорданова, Виолета Трайкова, Даниела Борисова и Боряна Дочева. Благодарности за подкрепата и на Веселина Савова, Ивелина Алексиева и Стефка Иванова. Костюмите са дело на специалните ни стилисти : Нина Чобанова и Соня Панайотова.

Призът печелят талантивите деца от група „Звънче“, с подкрепата на деца от група „Слънце“ и малката Стиляна. Неуморни, уникални и прекрасни! Най-добрите артисти с най-всеотдайните педагози, подкрепяни от целия екип и родителите на ДГ „Пролетна дъга“! 

 

Поздравление от школата по народно пеене с ръководител госпожа Боряна Дочева

КОЛЕДУВАНЕ Н ДЕТСКАТА ГРАДИНА. ГРУПА „ЗВЪНЧЕ“ – 18.12.2023 г.

8 ноември Европейски ден за здравословно хранене и готвене

Днес, децата от групите „Звънче“ и „Слънце“ приготвят здравословна храна под ръководството на медицинските специалисти Нина Чобанова и Кремена Тодорова. Развлекателно и под формата на игри децата получават нови знания и умения. А здравословната храна, когато сам я приготвиш е и много вкусна.

Събудихте искрата, оставихте следа,

България в сърцата, пазим ний сега!

ПОКЛОН ПРЕД ВАС БУДИТЕЛИ НАРОДНИ!

ДА СЕ ПОМНИ, ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЖИВА!

НА БУДИТЕЛИТЕ СЛАВНИ, БЪЛГАРИНЪТ КИТКА СВИВА!  01.11.2023 г.

 

ЕСЕН В ДГ „ПРОЛЕТНА ДЪГА“

Златна есен долетя в детската градина.

И листенца и тревички, като със боички изрисувани са всички.

Децата, родителите и учителите подготвиха прекрасно есенно изложение. С много творчество, креативност и природни материали оживява красотата на този прекрасен сезон.

На 20 октомври в двора на детската градина есента довя много песни, стихчета, занимателни игри, танци, подаръци…Сред детски смях, глъч и музика се презентираха знанията и уменията, които малките ни възпитаници са овладели, благодарение на усилията, грижите и любовта на екипа на ДГ „Пролетна дъга“.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ЛЮБИМА ДЕТСКА ГРАДИНА!

В живота всеки има ден,
за него само отреден,
с безброй усмивки украсен,
наречен звучно- Рожден ден!
35 ГОДИНИ ДЕТСКА ГРАДИНА „ПРОЛЕТНА ДЪГА“
Пожелаваме си още много по 35 години!
Очакваме ви и вас, скъпи родители  и приятели на детската градина, за да споделите празника с нас!

https://tvshumen.bg/leading-news/%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D1%88%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B2-%D0%B4%D0%B3-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A/

Започна новата учебна година!

С песни, танци и забава посрещаме началото на учебната 2023-2024 година. Да бъде успешна за всички нас – малки и големи цветя, обединени от ДГ „Пролетна дъга“.

Вълшебно лято при децата от ДГ „Пролетна дъга“

С много весели, състезателни игри с водни предизвикателства децата от ДГ „Пролетна дъга“ преодоляват жегите, настъпили в последните дни. С музика, весело настроение и под ръководството на любимите си учители и помощник възпитатели децата се забавляват, пръскат с вода, надиграват и печелят състезания. Събитието е част от палитрата с 35 изненади, посветени на 35 годишнината на любимата ни детска градина. При нас винаги е весело!

Еньовден в ДГ „Пролетна дъга

Днес все още се пазят поверията за връзката, която съществува между слънцето, космическите сили и предстоящата подготовка за зимата. От нашита баби знаем приказката за Еньо, който на този ден тръгва да търси зимата. Еньовден е денят, по време на който окъпването в ранната утринна роса, набиранeто на китка билки носи здраве и успешно преодоляване на всички болести. Нощта преди празника се характeризира с най-голямото тайнство според народните вярвания – звездите слизат най-ниско над земята и даряват билките и цветята с лечебна сила. В средата на Еньовата нощ небето се отваря едновременно за добри и зли сили, морето застива в очакване на светлината и цялата природа тръпне преди изгрев слънце. С възтържествуването на доброто всеки, който посрещне изгрева на слънцето, се счита за щастливец. Според народното поверие в еньовското утро потича „жива” вода от кладенци и реки и всеки трябва да се наплиска за здраве. Там, кcдето се е окъпало утринното слънце, там човек може да намери спасение от злите сили и надежда за бъдното.
Еньовден свързваме предимно с обичая да се берат билки. Според нашите баби през нощта срещу Еньовден билките придобиват голяма магическа и целебна сила, която изчезва с изгрева на слънцето. Затова според преданията по тъмно жени, самодиви, знахари обикалят из полята и берат билки, които след това използват за лекуването на различните болести. А болестите са много и поради тази причина и набраните билки трябва да са „77 и половина“ — за всички болести и за „болестта без име“. 

Децата от ДГ „Пролетна дъга“ направиха възстановка на традицията „Еньова булка“. С много народни песни, наричания, народни хора, минаване под дъхавата билкова арка за здраве и пиене на здравословен билков чай демонстрираха знанията си и пазенето на българските традиции и обичаи.

Благодарности на Пресиян Атанасов за прекрасния поздрав , изпълнен на гайда!

ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ДГ „ПРОЛЕТНА ДЪГА“- май 2023 г.

ЗО май -Изпращане на бъдещите първокласници от детската градина. Много емоционално в украсения двор на ДГ „Пролетна дъга“ с песни, танци и етюди, децата, които на есен ще тръгнат на училище са поздравени от общността. Тържествено е предадено знамето на по- малките  пред родители, гости и приятели на детското заведение . 

Екипът на ДГ „Пролетна дъга“ пожелава на своите възпитаници, да продължат безгрижното си детство в семейна хармония и обич, да сбъдват мечтите си и винаги да носят първите си учители в сърцата.

29 май – богатство от традиции и народно пеене. Децата от група по народно пеене „Шарена дъга“ представят пред родители и гости талант, умения и много научени народни песни от музикалния педагог- госпожа Боряна Дочева. Талантливите славейчета на детската градина вече имат участие в конкурс за детски вокални групи „С песен светът е чудесен“ в гр. Пловдив. Предстои им изява на конкурса „Да съхраним традициите“ през месец юни. Репертоарът им включва около 20 народни и автентични песни от Шуменския край, които с много професионализъм и старание е издирвала и записвала госпожа Дочева. 

Аплодисменти за всеотдайността, професионализма и любовта към децата за Боряна Дочева.

На 22.05.2023 г. се проведе занимание по английски език „English Classes“. Децата, които изучават английски език през тази учебна година с преподавател Иванка Кънева, се представиха на ниво и демонстрираха пред родители и гости, колко са научили. Те отговаряха на въпросите и гатанките на госпожата, пяха, рецитираха, разиграваха етюди от приказки на английски. 

Екипът на ДГ „Пролетна дъга“ благодари на госпожа Иванка Кънева за старанията и любовта, с които занимава възпитаниците ни.

 

 

На 19.05.2023 г. в ДГ „Пролетна дъга” се проведе вътрешен турнир по мини- футбол между школниците от II-ра и III-та група от отделението по футбол на ЦПЛР- УСШ „Хан Крум” с учител Стойко Стойков. Турнирът протече при много добра организация. Децата показаха уменията си пред своите родители и възпитатели, които ги подкрепяха и преживяха с тях много положителни емоции. В турнира всички деца бяха победители и бяха наградени с медали осигурени от Община Шумен. Турнирът беше открит от г-жа Цветелина Стоева- зам. директор на ЦПЛР- УСШ „Хан Крум” , която връчи плакети на г-жа Пенчева- Директор на ДГ „Пролетна дъга” и г-жа Борисова отговаряща за спортната дейност в детската градина за съдействието и приятната атмосфера, която бяха създали, за което сърдечно им благодарим. Публикация на ЦПЛР-УСШ „Хан Крум“

 

„ПРИКАЗНИ ФЕИ“

На 12 май в детската градина гостуваха две прекрасни приказни феи от детски отдел на РБ „Стилиян Чилингиров“. Емоционално, с много вълшебство те представиха пред децата книжки с детски приказки. Малките ни възпитаници слушаха интересни приказки и се забавляваха с феите. Поздравиха гостенките с песни и стихчета. Следват снимиките…

„Добре дошла, Пролет!“

Пролетта е посрещната в най-пролетниата детска градина в град Шумен с прекрасен, емоционален празник и специални гости от СУ „Сава Доброплодни“ – ученици с изучаване на народно пеене, народни танци, пиано, акордеон, китара и гайда. Водени от своите преподаватели те представиха с професионално отношение различини музикални стилове. Красивите изпълнения са посрещнати с много аплодисменти и възхита от децата от ДГ „Пролетна дъга“. Незабравими пролетни мигове дарени на деца от деца!

Благодарим на ръковоството, педагогическия екип и талантливите ученици от СУ „Сава Доброплодни“!

Новата 2023 година започва с награди!

Децата от групи „Иглика“, „Детелина“, „Звънче“ и „Слънце“, участвали в X конкурс на РИОСВ-Шумен „Еко Коледа 2022“, заеха II място в категория Коледна украса

 

ЧЕСТИТА НОВАТА 2023 ГОДИНА НА ВСИЧКИ ДЕЦА, РОДИТЕЛИ, СЛУЖИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА ДГ „ПРОЛЕТНА ДЪГА“!

Нека е здрава, успешна и мирна за всички!

 

 

„ЕСЕННИ ВЪЛШЕБСТВА“ в ДГ „Пролетна дъга“

На 26 октомври нашите баби и дядовци са приключвали с работата на открито и са отбелязвали започването на зимата. В детската градина на този ден, се организира изложение на рисунки, апликации, композиции, макети и др., направени с природни материали от сръчните ръце на деца, родители и учители. Децата показват какво са научили за есенния сезон: песни, стихотворения и гатанки, а после с гордост разказват, какво са изработили със семейството или в групата.

Представяме клип с невероятните креативни, творчески и прецизни изделия от изложението „Есенни вълшебства“.

 

 

Заповядайте на „Чаена церемония“!

Децата от детската градина заедно с гостите от други детски градини от нашия град показват знания и умения за билките, грижите за тях и ползите от тях. В края на заниманията всички опитаха дъхав билков чай от билковата градинка на ДГ „Пролетна дъга“.

ПРИКАЗКАТА ПРОДЪЛЖАВА ВЕЧЕ 34 ГОДИНИ В ДГ „ПРОЛЕТНА ДЪГА“

С тържествен восдосвет, много игри, усмивки, представяне на новоприетите деца и вълшебствата на Бате Асен е отбелязан рожденният ден на детската градина.

Дъгата прилича на мост над земята,

окичен с байрячета от седем цвята.

Слънцето златно по нея минава,

всичко от нея по- весело става.

Учим се да събираме отпадъци разделно по проект „Еко-кът на открито“ на НК „Чиста околна среда-2022“

 

Билките и тяхната магия. Еньовден 2022 г. 

Днес децата от ДГ „Пролетна дъга“ с много грижа и внимание подредиха букети от познати билки, като част от проекта „Еко-кът на открито“  по Национална кампания „Чиста околна среда-2022“, финансиран от ПУДООС.

Скъпи деца, пожелаваме ви най-добрите приятели, най-слънчевите забавления и най-щастливото детство! Време е за забавни игри. Време е за много усмивки. Време е за щастие. Честит ден на детето ! Обичаме ви! Екипът на ДГ „Пролетна дъга“

Поздрав за  за 1 юни- Деня на детето, поднася Гюнеш Сунай Юсуфова от група „Маргаритка“.

Детето вече свободно говори български!

АПЛОДИСМЕНТИ!!!

Поклон пред труда на учителите!

 

 

Уважаеми родители,

Приемете нашите най-сърдечни поздравления по повод Световния ден на здравето и празник на здравния работник – 7април!

Ние, медицинските специалисти – м.с.Чобанова и м.с.Тодорова от ДГ „Пролетна дъга“ честитим този празник на вас и вашите семейства! Бъдете здрави!

С много смях и забавление с децата подготвихме песни, етюди и игри, посветени на здравето и хигиенните навици!

„Здравето е най-голямото богатство!“

Пазете го и се грижете за него!

 

 

 

Децата от група „Теменужка“ показват какво знаят за героя на България Васил Левски

18.02.2022 г.

 

 

КОЛЕДАРИ В ДГ „ПРОЛЕТНА ДЪГА“

Нека Коледата ни донесе една различна година!

 Да се сбъднат всички стари мечти, носени в сърцето с години!

Здраве, доброта и мир ни пожелават коледарите от група „Теменужка“!

Да помним, тачим и обогатяваме традициите, завещани от дедите ни!

 

 

 

„ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА“

    Днес 14.12.2021 г. деца от групите „Теменужка“ и „Перуника“ предават за втори път на рокерите от мото клуб „The Devils“ събраните жълти монети, които отиват за купуване на медицинска апаратура за отделението по неонатология в МБАЛ Шумен.

    „Жълти стотинки“ е благотворителна акция от деца за деца. През 2021 г. столица на кампанията е нашият град. Всяко дете участва, като събира монетите в специална касичка, за да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Предавайки стотинките детето прави добро, посява семената на милосърдие, съпричастност и чистосърдечност. Стойността на жълтата монета, малкият жест – това е истинското, добротата, която ни прави щастливи.

    Предавайки събраните монети, децата от ДГ „Пролетна дъга“ поздравиха рокерите с идващите празници с пожелания за здраве, късмет, още добри дела и нови мотори.

https://www.shumen.bg/obuchenie-na-roditeli-za-priobshtavane-na-detsata-ot-uyazvimi-grupi-kam-sistemata-na-obrazovanieto/

https://24shumen.com/obuchavat-roditeli-ot-ujazvimi-grupi-za-priobshtavane-na-decata-im-kam-obrazovanieto/

 

https://shumenonline.bg/2021/10/05/%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd/

 

На 12.10.2021 г. в ДГ „Пролетна дъга“ ще се проведе Мотивационна кампания за родители по проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“

ДЕН НА БЕЗОПАСТНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

В ДГ „ПРОЛЕТНА ДЪГА“- 06.10.2021 г.

Дейностите в нашата детската градина, свързани с БДП са насочени към придобиване на конкретни знания, умения и отношения от децата, към спазване на обществени правила и норми за лична и колективна безопасност на пътя. Заложените от учителите задачи осигуряват  спираловидно и системно надграждане през цялата учебна година.

Придобиването на компетентности по БДП е част от интердисциплинарен комплекс на гражданското, здравното и интеркултурното предучилищно образование и обхваща работата на учителите по време на педагогически ситуации, организиране на изложби, практически упражнения, срещи с полицейски служители, както и множество проектни дейности, съвместно с родителите.

Днес, 06.10.2021 г. на площадката по БДП в двора на детската градина са събрани всички деца, на разстояние и спазвайки мерките за превенция от риска от инфекции в условията на епидемична обстановка. Специален гост на заниманието по безопасност на движението е инспектор от РПУ Шумен Илиян Иванов. Децата с неописуем възторг и много емоции посрещнаха госта с полицейската кола. Пред него те казваха гатанки, пяха, показваха какво са научили, а инспектор Иванов ги похвали и награди с пускане на сирени и разглеждане на специализирания автомобил.

17 септември – Вяра, Надежда, Любов и Честит 33 Рожден Ден, ДГ „Пролетна дъга! 

Тържествен водосвет за здраве, благополучие и успехи извърши приятелят на детската градина Отец Иван. С вяра, надежда и любов са посрещнати най-малките деца, престъпили за първи път прага на детската градина -комплекс „Слънце“. Те са поздравени с весели песни, различни стихчета и танци. Дворът на този детски рай е огласян от радостен глъч и много музика.

Учителю без теб светът не може! От цветето до звездния покров, живота ни -тревожен и възторжен- ти в творчество превръщаш със любов.“

 

 

Да е здрава и успешна новата 2021-2022 учебна година!

Отново е 15 септември - денят, в който най-малките ни деца престъпват плахо прага на детската градина. 
Пожелавам на учителите, служителите на детското заведение, на децата и техните семейства, да бъдат здрави, да имаме волята, търпението и мъдростта да работим за качествено образование на децата от нашия град!
Ето как се забавляват децата на този ден:  
        

 ЕНЬОВДЕН В ДГ „ПРОЛЕТНА ДЪГА“ 2021 Г.

Еньовден, когато слънцето умира и се ражда, когато билките се пълнят със най-голяма сила и здравето и късмета се възраждат, децата от детска градина „Пролетна дъга“ традиционно отбелязват празника с песни, наричания, народни хора и билки, които са събирали със своите родители в предния ден. Децата знаят, че според преданията и вярванията на българския народ се привличат най-добрите сили в дома.

ИЗПРАЩАНЕ НА ВИПУСК 2021 

Днес, децата от детската градина правят подарък на бъдещите първокласници – весел, игрив, кипящ от  танци, песни и много забавления  празник. Всички групи участават с разнообразни изпълнения. Дворът на детското заведение ехти от музика и детски глъч.

Екипът на ДГ „Пролетна дъга“ пожелава на децата от комплекси „Слънце“ и „Латинка“ :

„Животът ви да е безкрайно пътуване към сбъдване на мечтите!“

ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА

Акция “ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ“

Днес, 12 май 2021 г. деца от ДГ „Пролетна дъга“ предадоха на организаторите събраните жълти стотинки за оборудване на 17 болници в страната. 14 години тази акция е със столица град Шумен и до сега са събрани над 480 000 лв. 

С впечатляваща гордост и удовлетворение децата от групите „Теменужка“ и „Слънце“ предават средствата.

„Зелена седмица“

От 28.09.2020 г. до 02.10.2020 г. в ДГ „Пролетна дъга“ се провеждат събития, свързани с участието в проект „Заедно за зелено бъдеще“, финансиран от Шуменско училищно настоятелство и съфинансиран от Училищно настоятелство към детската градина. 

Първият ден, децата по групи се развличаха с песни и стихотворения за природата. Състезаваха се с игри „Обичам природата и я пазя“.

Вторият ден в група „Теменужка“ се проведе педагогическа ситуация на тема „Зелена природа – здрави деца“. Учителката Ивелина Алексиева показва нагледно ползите и значението за хората от опазването на природата и близостта на децата с нея.

На третият ден, се презентира „билковата градина“ от екскурзовод – дете от група „Слънце“.

На четвъртия ден, по всички детски площадки са изнесени изложби от детски рисунки и апликации на тема : “ Заедно за зелено бъдеще“.

Последния ден от „Зелената седмица“ мина под мотото :“Да си направим билков чай!“

Екипът на ДГ „Пролетна дъга“ благодари на Шуменско училищно настоятелство и на родителите, членове в Училищно настоятелство към ДГ „Пролетна дъга“ за протегнатата ръка и помощта!

 

ТРАДИЦИОННО ОСВЕЩАВАНЕ ЗА ЗДРАВЕ НА ДЕНЯ „ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ“ 2020 г.

При нас винаги е забавно и весело!

15.09.2020 г. ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2020-2021 ГОДИНА!

Денят на християнското семейство в ДГ „Пролетна дъга“

В Деня на християнското семейство учителите и децата от Клуб  „Кулинарни вълшебства“ в ДГ „Пролетна дъга“ проведоха вкусни занимания, посветени на празника.

В цялата детска градина ухае на топъл хляб. Заедно с учителите Татяна Йорданова, Виолета Трайкова, Мариела Стаменова, Бояна Христова и Боряна Дочева децата от групите „Звънче“ и „Детелина“, облечени в специално ушити за целта облекла, замесиха и украсиха тестото. Майсторите в кухнята изпекоха красивите погачи, соленки и сладки, с които деца, учители и служители ще почерпят родителите за празника.

Готварството и беседите за кулинарните традиции на различните етноси предизвикват много голям интерес, споделя директорът на ДГ „Пролетна дъга“ Ивелина Пенчева. Това е поредното занятие по проекта „Дъга от детски клубове – творчески работилници за културна идентичност“, спечелен от ДГ „Пролетна дъга“ и финансиран от Фонд „Култура“ към Община Шумен. В него са включени 44 от шест и седемгодишните момчета и момичета, разпределени в пет клуба „Кулинарни вълшебства“, „Нашите корени“, „Разкажи ми приказка“, „Сръчни ръце“ и „Фолклорни песни и танци“. В тях децата се запознават с традициите на различните етноси в областта на занаятите, историята и културата.

Ивелина Пенчева разказа още, че  Денят на християнското семейство се отбелязва във всички групи. „През цялата седмица децата разучават стихотворения и песни за семейството, рисуват, апликират поздравителни картички, подготвят драматизации, които да покажат пред родителите си в деня на 21 ноември. Празничната атмосфера започва още от входа на детското заведение, където всеки е посрещан с усмивка, приятна музика и почерпка. Смятаме, че възпитаването в  семейните традиции е от значение за отглеждането и израстването на малките деца, независимо от етническия им произход,“ обясни директорката.

В занималните на детската градина са оформени кътове, в които са подредени нагледни материали за работа в различните направления и предмети, изработени по време на практическата дейност в клубовете.

Построена преди 31 години днес ДГ „Пролетна дъга“ е обновена и модерно оборудвана със средства от общината и с финансиране по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Над 180 деца от шуменските квартали “Млада гвардия”, “Еверест” и “Витоша” посещават детската градина. Целта на педагозите е да бъдат обхванати в максимална степен децата от този район, които да бъдат подготвени да продължат образованието си в училище. Работата по проекта приключи, но стремежът на екипа е да се създаде устойчив модел на успешна социализация на подрастващите от различни етнически групи.

         

 • ЦЕНТРАЛНА ЕМИСИЯ НОВИНИ 21 11 2019
 • На 22.03.2019 г. Педагогическите специалисти от детската градина участваха във ФЛАШМОБ, посветен на 130 годишнината от началото на Предучилищното образование в град Шумен. Това е линк към видео от събитието: https://photos.app.goo.gl/pYFTGjzpKemj3PN29

 

 

 • ПРИЕМ – 2019 г.

Съгласно чл. 11 от  Наредба за условията за записване, отписване и преместване на деца в предучилищна възраст в общинските детски градини и в подготвителните групи на общинските училища на територията на община Шумен, приета с решение № 675 от 22.02.2018 г., изм. и доп. с решение № 928 / 29.11.2018 г. на Общински съвет Шумен,

в детска градина „Пролетна дъга“  за прием 2019 г.( деца родени 2016 г. и по- рано) , ще бъдат приети 25 деца в централна сграда и 5 деца във филиал 2.

 

 

 

 • Деца от ДГ „Пролетна дъга“ поздравиха кметския екип с Новата 2019 г. 

ДА СМЕ ЗДРАВИ, ДА СМЕ ЖИВИ,
ДА СМЕ ВИНАГИ ЩАСТЛИВИ.
ВСЕ ТАКА ДА СМЕ ЗАДРУЖНИ,
ДА ПОМАГАМЕ СИ В НУЖДА!

Линкове от Шуменски медии по темата:

http://www.shum.bg/article/179244/

Кметът Любомир Христов, неговият екип и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев посрещнаха 17 деца от ДГ „Пролетна дъга“ във фоайето на втори етаж в сградата на Общината. Малките сурвакари, облечени в народни носии, донесоха топла пита, грозде и червена ябълка. Децата представиха програма от сурвакарски песни, хора и наричания. Последва традиционното сурвакане, което започна от кмета. На Любомир Христов сурвакарчетата пожелаха: “Да е Светлина в душата ти! Да е Слънце по пътя ти! Да е вдигнато челото ти! Да тежи думата ти! Да е Мъдрост в избора ти! Да е здрав деня ти и пребъдат успехите ти! Да бъде! Сурва, весела година, до година до амина!“. Наричания за здрава и весела година получиха и заместник- кметовете и председателят на Общинския съвет. Децата благословиха „колко пясък и звезди, зърно толкоз да плоди! Колкото сняг затрупва комините, толкова деца в градините! Нека всички земни дари да се трупат на камари! Всеки работа да има! Колкото звезди над тази планета, толкова пари да има в бюджета. За учениците – шестици, за учителите – парици. Да са здрави в общината, мир да има на Земята!“. Кметът Любомир Христов благодари на децата, пожела им здраве, да имат весели игри и безгрижни дни. Той дари децата с торбички с лакомства и подаръци. ДГ “Пролетна дъга” е партньор на Община Шумен по проект “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”, на Програма „Здраве и образование за всички” в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Отрупаните с дарове дрянови сурвакници са изработени от деца и родители в т.н. “уикенд училища” по проекта.

1234