За контакти

  ул. "Софийско шосе" 2,
гр. Шумен

  Служебен: 054/87-80-93

   Директор: 0887919932

 proletnadaga34@abv.bg

Актуални новини

https://www.shumen.bg/obuchenie-na-roditeli-za-priobshtavane-na-detsata-ot-uyazvimi-grupi-kam-sistemata-na-obrazovanieto/

https://24shumen.com/obuchavat-roditeli-ot-ujazvimi-grupi-za-priobshtavane-na-decata-im-kam-obrazovanieto/

 

https://shumenonline.bg/2021/10/05/%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd/

 

На 12.10.2021 г. в ДГ „Пролетна дъга“ ще се проведе Мотивационна кампания за родители по проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“

ДЕН НА БЕЗОПАСТНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

В ДГ „ПРОЛЕТНА ДЪГА“- 06.10.2021 г.

Дейностите в нашата детската градина, свързани с БДП са насочени към придобиване на конкретни знания, умения и отношения от децата, към спазване на обществени правила и норми за лична и колективна безопасност на пътя. Заложените от учителите задачи осигуряват  спираловидно и системно надграждане през цялата учебна година.

Придобиването на компетентности по БДП е част от интердисциплинарен комплекс на гражданското, здравното и интеркултурното предучилищно образование и обхваща работата на учителите по време на педагогически ситуации, организиране на изложби, практически упражнения, срещи с полицейски служители, както и множество проектни дейности, съвместно с родителите.

Днес, 06.10.2021 г. на площадката по БДП в двора на детската градина са събрани всички деца, на разстояние и спазвайки мерките за превенция от риска от инфекции в условията на епидемична обстановка. Специален гост на заниманието по безопасност на движението е инспектор от РПУ Шумен Илиян Иванов. Децата с неописуем възторг и много емоции посрещнаха госта с полицейската кола. Пред него те казваха гатанки, пяха, показваха какво са научили, а инспектор Иванов ги похвали и награди с пускане на сирени и разглеждане на специализирания автомобил.

17 септември – Вяра, Надежда, Любов и Честит 33 Рожден Ден, ДГ „Пролетна дъга! 

Тържествен водосвет за здраве, благополучие и успехи извърши приятелят на детската градина Отец Иван. С вяра, надежда и любов са посрещнати най-малките деца, престъпили за първи път прага на детската градина -комплекс „Слънце“. Те са поздравени с весели песни, различни стихчета и танци. Дворът на този детски рай е огласян от радостен глъч и много музика.

Учителю без теб светът не може! От цветето до звездния покров, живота ни -тревожен и възторжен- ти в творчество превръщаш със любов.“

 

 

Да е здрава и успешна новата 2021-2022 учебна година!

Отново е 15 септември - денят, в който най-малките ни деца престъпват плахо прага на детската градина. 
Пожелавам на учителите, служителите на детското заведение, на децата и техните семейства, да бъдат здрави, да имаме волята, търпението и мъдростта да работим за качествено образование на децата от нашия град!
Ето как се забавляват децата на този ден:  
        

 ЕНЬОВДЕН В ДГ „ПРОЛЕТНА ДЪГА“ 2021 Г.

Еньовден, когато слънцето умира и се ражда, когато билките се пълнят със най-голяма сила и здравето и късмета се възраждат, децата от детска градина „Пролетна дъга“ традиционно отбелязват празника с песни, наричания, народни хора и билки, които са събирали със своите родители в предния ден. Децата знаят, че според преданията и вярванията на българския народ се привличат най-добрите сили в дома.

ИЗПРАЩАНЕ НА ВИПУСК 2021 

Днес, децата от детската градина правят подарък на бъдещите първокласници – весел, игрив, кипящ от  танци, песни и много забавления  празник. Всички групи участават с разнообразни изпълнения. Дворът на детското заведение ехти от музика и детски глъч.

Екипът на ДГ „Пролетна дъга“ пожелава на децата от комплекси „Слънце“ и „Латинка“ :

„Животът ви да е безкрайно пътуване към сбъдване на мечтите!“

ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА

Акция “ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ“

Днес, 12 май 2021 г. деца от ДГ „Пролетна дъга“ предадоха на организаторите събраните жълти стотинки за оборудване на 17 болници в страната. 14 години тази акция е със столица град Шумен и до сега са събрани над 480 000 лв. 

С впечатляваща гордост и удовлетворение децата от групите „Теменужка“ и „Слънце“ предават средствата.

„Зелена седмица“

От 28.09.2020 г. до 02.10.2020 г. в ДГ „Пролетна дъга“ се провеждат събития, свързани с участието в проект „Заедно за зелено бъдеще“, финансиран от Шуменско училищно настоятелство и съфинансиран от Училищно настоятелство към детската градина. 

Първият ден, децата по групи се развличаха с песни и стихотворения за природата. Състезаваха се с игри „Обичам природата и я пазя“.

Вторият ден в група „Теменужка“ се проведе педагогическа ситуация на тема „Зелена природа – здрави деца“. Учителката Ивелина Алексиева показва нагледно ползите и значението за хората от опазването на природата и близостта на децата с нея.

На третият ден, се презентира „билковата градина“ от екскурзовод – дете от група „Слънце“.

На четвъртия ден, по всички детски площадки са изнесени изложби от детски рисунки и апликации на тема : “ Заедно за зелено бъдеще“.

Последния ден от „Зелената седмица“ мина под мотото :“Да си направим билков чай!“

Екипът на ДГ „Пролетна дъга“ благодари на Шуменско училищно настоятелство и на родителите, членове в Училищно настоятелство към ДГ „Пролетна дъга“ за протегнатата ръка и помощта!

 

ТРАДИЦИОННО ОСВЕЩАВАНЕ ЗА ЗДРАВЕ НА ДЕНЯ „ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ“ 2020 г.

При нас винаги е забавно и весело!

15.09.2020 г. ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2020-2021 ГОДИНА!

Денят на християнското семейство в ДГ „Пролетна дъга“

В Деня на християнското семейство учителите и децата от Клуб  „Кулинарни вълшебства“ в ДГ „Пролетна дъга“ проведоха вкусни занимания, посветени на празника.

В цялата детска градина ухае на топъл хляб. Заедно с учителите Татяна Йорданова, Виолета Трайкова, Мариела Стаменова, Бояна Христова и Боряна Дочева децата от групите „Звънче“ и „Детелина“, облечени в специално ушити за целта облекла, замесиха и украсиха тестото. Майсторите в кухнята изпекоха красивите погачи, соленки и сладки, с които деца, учители и служители ще почерпят родителите за празника.

Готварството и беседите за кулинарните традиции на различните етноси предизвикват много голям интерес, споделя директорът на ДГ „Пролетна дъга“ Ивелина Пенчева. Това е поредното занятие по проекта „Дъга от детски клубове – творчески работилници за културна идентичност“, спечелен от ДГ „Пролетна дъга“ и финансиран от Фонд „Култура“ към Община Шумен. В него са включени 44 от шест и седемгодишните момчета и момичета, разпределени в пет клуба „Кулинарни вълшебства“, „Нашите корени“, „Разкажи ми приказка“, „Сръчни ръце“ и „Фолклорни песни и танци“. В тях децата се запознават с традициите на различните етноси в областта на занаятите, историята и културата.

Ивелина Пенчева разказа още, че  Денят на християнското семейство се отбелязва във всички групи. „През цялата седмица децата разучават стихотворения и песни за семейството, рисуват, апликират поздравителни картички, подготвят драматизации, които да покажат пред родителите си в деня на 21 ноември. Празничната атмосфера започва още от входа на детското заведение, където всеки е посрещан с усмивка, приятна музика и почерпка. Смятаме, че възпитаването в  семейните традиции е от значение за отглеждането и израстването на малките деца, независимо от етническия им произход,“ обясни директорката.

В занималните на детската градина са оформени кътове, в които са подредени нагледни материали за работа в различните направления и предмети, изработени по време на практическата дейност в клубовете.

Построена преди 31 години днес ДГ „Пролетна дъга“ е обновена и модерно оборудвана със средства от общината и с финансиране по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Над 180 деца от шуменските квартали “Млада гвардия”, “Еверест” и “Витоша” посещават детската градина. Целта на педагозите е да бъдат обхванати в максимална степен децата от този район, които да бъдат подготвени да продължат образованието си в училище. Работата по проекта приключи, но стремежът на екипа е да се създаде устойчив модел на успешна социализация на подрастващите от различни етнически групи.

         

 • ЦЕНТРАЛНА ЕМИСИЯ НОВИНИ 21 11 2019
 • На 22.03.2019 г. Педагогическите специалисти от детската градина участваха във ФЛАШМОБ, посветен на 130 годишнината от началото на Предучилищното образование в град Шумен. Това е линк към видео от събитието: https://photos.app.goo.gl/pYFTGjzpKemj3PN29

 

 

 • ПРИЕМ – 2019 г.

Съгласно чл. 11 от  Наредба за условията за записване, отписване и преместване на деца в предучилищна възраст в общинските детски градини и в подготвителните групи на общинските училища на територията на община Шумен, приета с решение № 675 от 22.02.2018 г., изм. и доп. с решение № 928 / 29.11.2018 г. на Общински съвет Шумен,

в детска градина „Пролетна дъга“  за прием 2019 г.( деца родени 2016 г. и по- рано) , ще бъдат приети 25 деца в централна сграда и 5 деца във филиал 2.

 

 

 

 • Деца от ДГ „Пролетна дъга“ поздравиха кметския екип с Новата 2019 г. 

ДА СМЕ ЗДРАВИ, ДА СМЕ ЖИВИ,
ДА СМЕ ВИНАГИ ЩАСТЛИВИ.
ВСЕ ТАКА ДА СМЕ ЗАДРУЖНИ,
ДА ПОМАГАМЕ СИ В НУЖДА!

Линкове от Шуменски медии по темата:

http://www.shum.bg/article/179244/

Кметът Любомир Христов, неговият екип и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев посрещнаха 17 деца от ДГ „Пролетна дъга“ във фоайето на втори етаж в сградата на Общината. Малките сурвакари, облечени в народни носии, донесоха топла пита, грозде и червена ябълка. Децата представиха програма от сурвакарски песни, хора и наричания. Последва традиционното сурвакане, което започна от кмета. На Любомир Христов сурвакарчетата пожелаха: “Да е Светлина в душата ти! Да е Слънце по пътя ти! Да е вдигнато челото ти! Да тежи думата ти! Да е Мъдрост в избора ти! Да е здрав деня ти и пребъдат успехите ти! Да бъде! Сурва, весела година, до година до амина!“. Наричания за здрава и весела година получиха и заместник- кметовете и председателят на Общинския съвет. Децата благословиха „колко пясък и звезди, зърно толкоз да плоди! Колкото сняг затрупва комините, толкова деца в градините! Нека всички земни дари да се трупат на камари! Всеки работа да има! Колкото звезди над тази планета, толкова пари да има в бюджета. За учениците – шестици, за учителите – парици. Да са здрави в общината, мир да има на Земята!“. Кметът Любомир Христов благодари на децата, пожела им здраве, да имат весели игри и безгрижни дни. Той дари децата с торбички с лакомства и подаръци. ДГ “Пролетна дъга” е партньор на Община Шумен по проект “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”, на Програма „Здраве и образование за всички” в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Отрупаните с дарове дрянови сурвакници са изработени от деца и родители в т.н. “уикенд училища” по проекта.

1234